ویژگی خانم مهندس اجرایی
آیا در کارگاههای ساختمانی و محیطهای اجرایی جایی برای مهندسین عمران و مهندسین معماری خانم وجود ندارد وآیا این شغل یک شغل مردانه است ؟
اگه همین الان نظر من و بخوای بدونی باید بگم که این موضوع از پایه اشتباه است و همانطور که در خارج از این کشور مشاهده می شود ، در سایر کشورها پلیس، خلبان ، سرباز جنگی ، آتشنشان، راننده ماشینهای باربری و… خانم هم دیده می شود چه برسه به مهندس اجرائی. ولی خب حضور بانوان در اینگونه مشاغل بویژه در کشور ما تا حد بسیار زیادی به خودشون و پرورش فکری خودشون تا قبل از ورود به بازار کار بستگی داره.
امروز می خوام از شما دعوت کنم تا در کنار همدیگه صحت یا عدم صحت این موضوع و یکبار برای همیشه بررسی کنیم و به یک نقطه همگرا بشیم ، موافق هستید ؟..
قبل از هرچیز موارد زیر و با هم ببینیم ، بشنویم و بررسی کنیم:
1). حضور در کارگاههای عمرانی ایجاب میکند که یک مهندس اجرائی در کنار داشتن معلومات و دانش آکادمیک از یک فیزیک بدنی مناسب هم برخوردار باشد.البته این موضوع در اولویت نیست ولی خوب قابل اغماض هم نمیتونه باشه.شبهای بتن ریزی در سرما و گرما ، شبها و روزهای طاقت فرسای نصب اسکلت، بالا و پایین رفتنهای مداوم کارگاهی جهت کنترل کار و رسیدگی به امور بویژه در کارگاههایی که چندان به موارد ایمنی و حفاظت بها نمیدن و تردد ها از طریق نردبانهای نا ایمن یا تسمه های جوش داده شده به بدنه ستونها انجام میشه و مهندس اجرایی به ناچار مانند یک صخره نورد باید از بدنه ستونها و بال و جان تیرها بالا برود و صخره نوردی کنه تا بتونه کارش و کنترل کنه، بحثهای به نتیجه رسیده یا نرسیده با پیمانکاران ، کارگران ، مهندسین جبهه مقابل ( عوامل کارفرما ، دستگاه نظارت و..)، ایستادنهای بسیار زیاد زیر آفتاب سوزان و سرمای زمستان و غیره ایجاب میکنه تا یک مهندس اجرائی از لحاظ فیزیکی در محیط کار خود دوام بیاورد تا بتواند عملکردی رضایتبخش و بازخودی مقبول و بی نقص ارائه نماید.
2). بطورکلی آنچه در واقعیت مشاهده می شه ، در محیطهای اجرائی اعضای یک تیم مثلا 15 نفره را دوازده نفر مرد و حداکثر سه نفر زن تشکیل میدهند و این موضوع نشان دهنده این است که محیط اجرائی کاملا تحت تصرف آقایان است.
3). سرویسهای بهداشتی در محیطهای اجرائی معمولا مشترک است و شاید برای تیم فنی 2 یا 3 دستگاه سرویس بهداشتی تدارک دیده شده باشد.
4). من خانم کارمندی داشتم که دارای کارشناسی ارشد سازه ، مدرک دکترا از معتبرترین دانشگاه ایران ، معدل همه مقاطع A ، دارای مدارک نظام مهندسی طراحی و محاسبه ، نظارت و اجرا ( هرسه شاخه پایه یک) و کارشناس رسمی دادگستری بود.باید بگم در رابطه با امور دفتر فنی بدلیل اینکه فقط روی تقویت دانش تئوریش کارکرده بود توانایی چشمگیری نداشت و عملکرد کاملی درحوزه دفتر فنی شاهد نبودیم از طرفی متاسفانه به دلایل زیر در محیط اجرائی هم موفق نبود :
1). بدلیل پوشش به شدت اسلامی که داشت نمیتونست عملکرد سریع و کارائی مناسبی داشته باشه و حتی قادر به راه رفتن روی مش فوقانی فونداسیون جهت کنترل خمهای انتهایی ، همپوشانی ها، میلگردهای تقویتی ، فاصله آرماتورهای بسته شده ، تعداد خاموتها و غیره نبود.
2). در کنار اخذ تمام مدارکی که با نمره بالا اخذ کرده بود رو مهارتها و تکنیکهای فردی خود کار نکرده بود و در بهترین حالت میتونست یک استاد داشگاه با دیدگاه ضعیف باشد که در آن صورت هم اگر در کلاس یک دانشجویی که روی مهارتهای فردی خود سرمایه گذاری کرده حضور داشته باشد و یک سوال فنی و اجرائی بپرسد از پاسخگویی به آن قطعا معذور بود.
با توجه به موارد اشاره شده حالا به نظر شما یک خانم مهندس می تواند در محیطهای اجرائی موفق ظاهر شود یا خیر؟
پاسخ بله هست ولی با شرایط لازم . محیط اجرائی نیاز به توان فیزیکی و اعتماد به نفس بالادارد و خانمهای مهندس باید این موضوع را با شرایط فیزیکی خود مطابقت دهند تا به این نتیجه برسند که آیا من میتونم در شبها و روزهای گرم تابستانی و سرد زمستانی به مدت هشت تا دوازده ساعت بتن ریزی کارگاه را مدیریت کنم یا خیر ؟
در مورد بالا و پائین رفتنهای مداوم کارگاهی باید بگم اگربه جای استفاده از نردبانهای خطرناک و نا ایمن و تسمه های جوش داده شده به ستونها از دستگاههای پله دسترسی ایمن و استاندارد استفاده شود، جدای از اینکه خانمهای مهندس به راحتی میتوانند متناسب با توان فیزیکی خود به راحتی در کارگاه تردد کنند ، بطور کلی ضریب ایمنی کارگاه بطرز چشمگیری ارتقاء خواهد یافت. در واقع می خوام بگم استفاده از پله های دسترسی ایمن و استاندارد یک اصل مهم در کارگاهها است و ربطی به حضور یا عدم حضور خانمها ندارد و باید به عنوان امری ضروری اجرا شود.
یادمه در سال 1391 بنده پیمانکار و مجری صدو بیست و سه هزار متر مربع اجرای سقف عرشه فولادی یک پروژه بزرگ واقع در منطقه چیتگر بودم.در ابتدای کار بالابرهای کارگاهی و پله های دسترسی ایمنی تدارک دیده نشده بود و کارگران و مهندسین از نردبانها و تسمه های جوش داده شده به ستونها تردد میکردند.حتی بعد از نصب آلیماک و پله دسترسی تسمه های جوش داده شده روی بدنه ستونها برچیده نشد.یه روز به شدت گرم آفتابی که تیم نصاب اسکلت قصد داشت ستونهای پارت چهارم و نصب کند،یکی از کارگران در حال بالا رفتن از تسمه ها بود که ناگهان یکی از تسمهای زیر پایش از محل جوش گسیخته شد و از ارتفاع حدود 40 متری سقوط کرد و متاسفانه درگذشت.بنابراین تمهیدات لازم جهت ایجاد یک دسترسی ایمن برای همه دستاندرکاران اجرائی امری ضروری است و مختصن بانوان نیست.
در مورد تامین تعداد سرویسهای بهداشتی تفکیک شده باید بگم که این موضوع هم جنبه فرهنگی دارد و هم جنبه تبعیت از استانداردها.همگی میدانیم در یک محیط عمومی سرویسهای بهداستی بانوان و آقایان ، رختکنها و خوابگاهها از یکدیگر جدا هستند و این موضوع نباید باعث ایجاد محدودیت حضور خانمها در محیطهای اجرائی باشد.
از جمله مواردی که به شدت دست و پای خانمهای مهندس را در محیط اجرایی بسته پوشش آنهاست متاسفانه این موضوع بوضوح در کیفیت رانندگی آنها نیز مشهود است .محیط اجرایی ایجاب میکه تا با پوششی جمع و جورتر و کارگاهی تر درآن وارد شویم تا از گیر کردن پارچه مانتو یا روسری یا مقنعه به تیر و ستون و داربست و فنس مخصوصا موقع وزش باد جلوگیری کنیم و از طرفی بتونیم عملکرد فیزیکی سریع تری داشته باشیم.
و اما نتیجه :
اینکه محیطهای اجرائی در مجموع به یک محیط مردانه تبدیل شده است ، تا حد بسیار زیادی به عدم حضور و یا بهتر بگم عدم اعتماد بنفس خانمهای مهندس نیز مرتبط است.عواملی چون عدم اعتماد بنفس و عدم دانش اجرایی باعث شده تا شاهد حضور کمرنگ بانوان در میحط اجرائی باشیم.این موضوع به هیچ وجه ارتباطی با ظرافت یا ضمختی کاراکتر بانوان و آقایان ندارد.ویژگی های منحصر بفرد و غریضی خانمها مانند تعهد کاری و غرور غریضی می تواند آنها را در محیطهای اجرائی به یک همکار متخصص وکارامد و در راستای همکاری با آقایان تبدیل نماید.
تقویت دید اجرائی و تجارب کارگاهی هم میتواند به خانمها کمک چشمگیری نماید که این دو موضوع هم با حضور آنها در محیطهای اجرائی میسر خواهد شد.
- ویژگی یک خانم مهندس اجرائی :
یک خانم مهندس اجرایی یا بهتر بگم کارگاهی باید هم در دفاع و هم در حمله مهارت لازم و داشته باشه.یعنی ضمن اینکه بر امور فنی مثل متره و برآورد ، تهیه صورت وضعیتها ، تهیه صورتمجالس ، تهیه نقشه های شاپ و ازبیلت ، نرم افزارهای اتوکد ، آفیس ، ایتبس ، سیف ، تکلا استراکچر ، تریدی مکس و ..تسلط کامل دارد باید در امور اجرایی مثل محل و نحوه اجرای قطع بتن ، محل و نحوه نصب واتر پروفها ، نحوه اجرای دقیق و بی نقص قالب بندی دیوارهای برشی و حائل یکطرفه و دو طرفه ، نحوه برش وخم میلگردها، خاموتها و خرکهای فونداسیون ، نقشه چیدمان مناسب خرکهای فونداسیون ، کنترلهای مربوط به کیفیت جوش اتصالات و نحوه کار با ترکمتر جهت چک کردن اتصالات پیچ و مهره ، کار با دوربینهای نقشه برداری که خب نیازی به دارا بودن سطح مهارت بالا به اندازه مهندس نقشه بردار نیست ولی اینکه بتونیم به وقت اضطرار نیاز کارگاه و برطرف کنیم کفایت میکنه.
یک خانم مهندس اجرائی باید به خوبی و کاملا مسلط به تمام نقاط کارگاه دسترسی داشته باشه تا بتونه نواقص اجرایی و رصد کنه و مطابق با نقشه ها و برنامه زمانبندی استراتژی بچینه و به آن عمل کنه.
از خانمهای مهندس عمران و معماری علاقمند به حوزه اجرائی رسما دعوت میکنم تا در دوره های تخصصی نود روزه ” میخواهم یک مهندس اجرائی حرفه ای باشم ” شرکت کنید تا ظرف مدت نود روز دو تا اتفاق خوب براتون بیفته :
- ظرف مدت نود روز از یک کارآموز به یک متخصص در حوزه اجرائی تبدیل خواهید شد.
- بعد از نود روز در صورت رسیدن به سطح علمی و عملی مورد نظر، بلافاصله با حقوق و مزایای بالا و با احتساب بیمه تامین اجتماعی در مجموعه ما استخدام خواهید شد.جهت آشنایی با مجموعه ما به وبسایت fartakvision.com مراجعه بفرمائید.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت